HALFEN, uw BIM-partner

HALFEN is uw partner voor BIM (Building Information Modeling), de werkmethodiek gericht op samenwerken en het delen van informatie, en stelt haar (Tekla-) componenten ter beschikking middels 3 BIM-bibliotheken.

Een BIM-model is één model (database) waarin gegevens van architect, constructeur, installateur, aannemer en toeleverancier worden verwerkt. De informatie heeft betrekking op vorm (geometrie) en het gedrag (objecteigenschappen). Door het werken in een 3D-omgeving is het eenvoudig om doorsneden of visualisaties te genereren, bijvoorbeeld bij een complex knooppunt van vloer, balkon, metselwerkopvang, etc. Andere voordelen zijn het terugbrengen van faalkosten, een betere kwaliteit van het gebouw en het bevordert de samenwerking en wederzijds begrip tussen alle partijen.

Voor de gevelverankering (bijv. metselwerkverankering) hanteert HALFEN de Open BIM-filosofie: een universele samenwerking, uitwisseling en communicatie op basis van open bestandsformaten (IFC), dus zonder de noodzaak of verplichting om voorgeschreven software te gebruiken, want:
 
  • IFC is het meest gebruikte en meest volwassen open standaard voor BIM-modellen
  • HALFEN wil geen andere bedrijven uitsluiten die andere BIM-applicaties gebruiken
  • Steeds meer opdrachtgevers zullen een BIM als “as built” volgens open standaarden eisen
Voor de betonverankering (bijv. HIT koudebrugonderbreking) wordt meestal 1 op 1 samengewerkt met de klant of het ondersteunende ingenieursbureau. Daarbij wordt veelal in Tekla gecommuniceerd, maar ook in IFC.